2018/04/09

N°11: EIFFEL


Eiffel - rakennelma, jonka halusi ainakin kerran elämässä nähdä. Tai sitä se mulle oli. Aukko yleissivistyksessä Eiffelin juurella toljottelimme näkyä ja pohdimme, että mikä tää nyt oikeasti on. Eiffel oli kuitenkin niitä harvoja juttuja, joita varten oltiin selvitelty asioita etukäteen. Ajankohdan, lippujen ja ravintolan lisäksi emme näemmä silti tienneet mitä olimme katsomassa.

“Eikös tää nyt ollut jonkun toisen maan lahja Ranskalle? Joo, joku semmonen”. Eheei, Vapaudenpatsas omistikin tän tarinan. Kaivettiin netin kätköistä pala historiaa. Yhtäkkiä koko Eiffel merkitsi enemmän, oli enemmän. Kuin puoliksi tyhjä lasi olisikin puoliksi täysi.


Siinä me seistiin rakennuksen alla, joka on muuttunut antennista yhdeksi maailman suosituimmaksi nähtävyydeksi, purku-uhan alta Ranskan suureksi tulonlähteeksi sekä rumasta kauniiksi. Tähän väliin mahtuu varmaan miljoona tarinaa ja tunnetta. Jos osaisin ranskaa, voisin istua lämpölamppujen alla esittäen nauttivani kahvista, kuunnellessani paikallisten juttuja Eiffel-tornin historiasta. Suosittelen selvittämään viimeistään kohteen luona edes pääpiirteet sen historiasta. Niin kirkosta puistoon, saa nähtävyyksistä paljon enemmän irti.


Niin Riemukaaren kuin Galeries Lafayetten katolta Eiffel näytti upealta, isolta ja korkealta. Suoraan alhaalta näytti se pienemmältä kuin luulin. Taas siirryttäessä kauemmas, muuttui se isoksi ja korkeaksi. Parhaat näkymät mielestäni tarjosi kuuluisat rappuset Chaillotin palatsilla. Palais de Chaillot sijaitsi suoraan Seinen toisella puolen Eiffelistä. Palatsille pääsee kätevästi Trocadéro nimiseltä metropysäkiltä.


Kyseisillä rappusilla tuli vietettyä monta tuntia, ja monella puhutaan ainakin viidestä. Illan valoshow on myöskin mainitsemisen arvoinen kokemus. Illalla tasatunnein alkavassa valonäytöksessä välkkyvät sen 20 000 hehkulamppua. Tekijänoikeudet kuitenkin suojaavat yöllisiä kuvia Eiffelistä, joten niitä en pääse teille jakamaan.

Ootteko te käyneet Eiffelillä? Millaiset kokemukset teille siitä jäi? Jos klikkasit postaukseen, koska Pariisin reissu tiedossa ja kaipaat vinkkejä, niin viestiä tulemaan.


2 kommenttia:

 1. Joo, todellakin kannattaa lukea kohteen historiasta etukäteen, että pääsee hommiin vähän paremmin sisään! Allekirjoittaneella jäänyt monta kertaa tiedot lukematta ja eipä temppelit tai monumentit oo kauhean syvältä säväyttänyt siinä tapauksessa. Nykyään yritän ottaa joka reissulle jonkin kohdemaan historiasta kertovan kirjan messiin! Sekään ei tosin auta, jos sitä ei ota kertaakaan matkalaukusta ulos :D

  http://www.rantapallo.fi/fridaingrid/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah juurikin näin! Harmittaa, että on vasta jälkeenpäin tajunnut olleensa ihan huikeissa nähtävyyksissä, kun tilanteessa on voinut toljottaa sitä ajatuksella: vau kirkko! Mutta tästä on sentään opittu jotain ;)

   Poista